Jumaat, 19 Ogos 2011

saya ♥ ayah saya =)


Dapat teks nie dari classmate, dia postkan dekat fb... dia cakap kalau kita sayangkan ayah kita... kita kena sebarkan text nie. =) bagi aku apa yang dia cakap tu betul tapi aku nak syer dekat blog... sangat touching bila baca terus teringat dekat ayah dengan mak aku yang kat kl la... mudah-mudahan depa selamat sampai ke Kedah... amin...


`````````````````````````````````````````````````````

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari. Tapi tahukah kita, sebenar nya ayah lah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita? 

Semasa kecil, ibu lah yang lebih sering mendukung kita... Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ? 


Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "Dah diberitahu! jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau??? 

Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tak boleh!" Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga. 

Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya... Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau.. 

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar. Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi tanpa menolak, beliau memenuhinya..

Saat kamu berjaya... Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu... Ayah akan tersenyum dengan bangga.. 

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah... Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..

Dan akhirnya..

Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya... ayahpun tersenyum bahagia... Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia. Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik... Bahagiakan lah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya".

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk. Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.. mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. Kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu. Sedalam-dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

Answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita Ɩ♥ѵӗ U ayah

sayang ayah sendiri tak?? klu syg like...hehe ^_^

Tiada ulasan: