Sabtu, 15 Oktober 2011

Cara nak atasi SEARCHQU

Sapa pernah alami masalah nie?? SEARCHQU lahanat nie??serius sakit hati gila dengan menatang alah nie... apa dia bajet dia google chrome ke apa? haish... walaupun dia nampak macam tak merbahaya tapi dia nie spesis VIRUS sebenarnya...hamsap... err, mengikut specific virus macam lecturer aku ajaq... ehem2 miss nana... menda alah nie tergolong dalam Virus Malware... =) miss, you see I pratic back what you teach me...awww... XD

Tak silap aku, lepas aku download software apa ntah yang Bandoo punya kot... terus SEARCHQU nie muncul! dah la tu siap automatik tambah dekat toolbars sekali kot dia punya search engine tu... bila masa aku letak pun aku tak tau, pandai2 letak diri sendiri kat situ... mula-mula tu aku macam ok tak ok la... nak buang tak tau...*orang buta IT biasalah. So, aku just gunakan ja la macam biasa. Tapi yang buat wa hot tu, bila wa taip ja laman web yang wa nak bukakan... *bahasa wa menunjukkan yang aku sangat2 bengang dan rasa menyampah dengan SEARCHQU nie... -_-" bila benda kat bawah nie jadi :-
-
-
-
-
-
1. OopS! tok nek dia... bukan sekali bukan dua kali bukan tiga kali! dah banyak kali sampai aku naik fed up lah... haish... benda nie akan selalu muncul. Bila guna google dulu tak masalah cam nie sangat. Tapi searchqu nie... selalu!

2. Bila kita type apa-apa link pun... SEARCHQU.com akan muncul dulu... even kita buka internet... homepage kita SEARCHQU.com... senang cakap SEARCHQU nie gila fames... nak orang tengok dia ja memanjang...

3. Kita tak leh download pakai Mediafire... mula2 tu aku buat tak tau... tapi dah lama2 tu agak la kan... selalu download guna Mediafire tu ok ja... nie tiba2 dok opss2 tu...

Tapi alhamdulillah syukur nikmat malaysia maju rakyat selamat aku berjaya menghapuskan jejak SEARCHQU yang annoying tu... lega gila rasa masalah nie dah settle.  =)

Dah boleh buang menda alah nie, nak syer dengan orang lain yang ada masalah nie kan. Macam certain people, download Hijack This and Malwarebytes Anti-Malware... tapi aku malas nak google and nak download menda2 nie... aku cari cara paling mudah ringkas dan cepat! =) *manusia suka benda senang2 ja.

1. Tools.
2. Pilih Options.
3. Manage Add-Ons
4. Cari SEARCHQU, pastu click uninstall.
5. Siap... =) bye2 searhqu.

p/s : tak mau dah download Bandooooooo! Selamat maju jaya membuang SEARHQU.com... kalau ada silap dekat mana2 info... bagitau kat aku ok. =) boleh aku perbetulkan.

more info : Mozilla, Yahoo.

4 ulasan:

ladyzamea berkata...

saya rasa sy lebih buta I.T dr zana,sbb segala yg zana sbut tu smua sy tak th?
blur jer..heheh
sian kat sy....
guna laptop semata start,jalan!!!!!hehehe

zana berkata...

~ladyzamea

hehe...lebih kurang ja kita nie...baru ja tau semua benda2 kat ats tu... kalau tidak saya pun tau start, jalannn... =) janji boleh guna...hehe

dhiera berkata...

pergh.. kurang ajar punya searchqu~

zana berkata...

dhiera~

tau x pa...hari tu berbulu ja hati nie dgn searchqu tu...nsb baik dh hilang.