Khamis, 28 April 2011

Jom check speed loading blog kita!!


mood : check check check...


Selalunya ada setengah blog orang complaint lembab la... loading cam siput... dua jam tunggu loading tak habis2 lagi... blog berat cam anak gajah macam2 la...  dan hasilnya butang  di tekan... kan tak best tu...


Tapi blog loading lambat bukan sebab apa. Kadang2 tu sebab javascript yang merapu2 banyak.  Tu pasal blog jadi berat dan hasilnya melambatkan perloadingan *words sendiri... haha blog kita. Contohnya la kan.. yang kartun2 bergerak tak tulis apa2 tu buangkan ja la...tak dak faedah pun... tapi kalau nak buh jugak suka hati kekreatifan masing2... =)


Ok meh nak tunjuk cara nak check speed loading blog kita.


1) Mula2 klik laman web iWeebTool nie...

 dah click?? cepatnya... haha

2) Cari perkataan Web Tools kat bahagian atas sekali.

dah jumpa? tekanlah...

3) Lepas tu bukak mata luas2 cari perkatan Website Speed Test macam dalam petak merah kat bawah nie...

tak jumpa?? cari gak bagi jumpa.. haha

4) Dia akan keluar macam kat bawah nie... Pastu masuklah url blog kita dalam bahagian kotak besar yang dia tulis Your domain tu...
5) Dah tulis lepas tu... tekan Check! 

6) SIAP! sonang kan macam makan ais krim jer...


Saja nak share cara dia... yang dah tau tu... duduk diam2... nie nak bagitau yang tak tau ja... Hurmm, boleh lah check tahap keloadingan *ada ka perkataan nie? blog anda. =). Orang cakap blog yang under 200 KB ringan, kira lajulah loading dia... tengok blog aku sikit ja... 148. 13KB... kira termasuk dalam kategori blog ringan la tu... haha. Padahal blog cikai memang arr... barang tak banyak. =)

 
Rasanya tu ja kot... hehe... salam.


Kalau suka boleh like...^_^

4 ulasan:

Mira Fatin berkata...

whoa! baguih laa! HAHA! :D

zana berkata...

mira fatin : haha baguihkan?? kita boleh tau blog kita berat ke dak.. =)

muhammad iqbal hakimi bin tahir berkata...

err...blog iqbalhakimi berat tak? =P

zana berkata...

iqbal : hehe... masa bukak laju jer..ringan la kot..=) try la check.. =')